L'àrea d'Atenció Social engega un estudi per avaluar la soledat de la gent gran de Vilassar

Última revisió 28-01-2021 16:47
28/01/2021

L'Area d'Atenció Social de l'Ajuntament de Vilassar de Dalt engega un projecte per avaluar el grau de soledat de les persones grans del municipi i treballar-hi a través de l'ús de les noves tecnologies.

Aquest 1er semestre de 2021, l'Àrea d'Atenció Social posa en marxa un projecte per avaluar el grau de soledat de les persones grans de Vilassar de Dalt basat en l'escala ESTE II per mesurar la solitud i la utilització de noves tecnologies.

Durant els mesos de confinament més estricte: març, abril i maig de 2020; els Serveis Socials van rebre moltes trucades de persones grans preocupades per la seva situació de vulnerabilitat i solitud. Després de constatar aquesta situació, es van començar a fer trucades per oferir serveis d’ajuda tant a persones conegudes pels Serveis socials municipals, mitjançant registre intern; com a persones no conegudes, mitjançant el padró. Durant aquests mesos, aquesta atenció es va complementar amb trucades de seguiment o ajudes puntuals per part de persones voluntàries. 

Tot i que la iniciativa va ser ben rebuda per la majoria d'usuaris, el servei també va detectar la manca de telèfon o via de contacte d'aproximadament la meitat de possibles persones destinatàries. Amb la voluntat de seguir valorant a fons aquestes necessitats d'acompanyament, l'àrea de Serveis Socials ha desenvolupat un projecte per mesurar el més objectivament possible el grau de solitud i també la utilització de tecnologies que, en aquest col·lectiu no natiu digital, poden afavorir la connexió amb altres persones i la disminució de la sensació de solitud. L'ús d'aplicacions com WhatsApp o tenir un perfil a les xarxes socials els permet estar informats del que passa al món i connectats amb família i amistats i potenciar les opcions d'oci.

Al llarg dels primers mesos del 2021 s'iniciarà l'estudi i es realitzaran trucades i/o visites a les persones més grans de 80 anys, amb un qüestionari basat en l’escala "ESTE II" per mesurar el grau de solitud i també la utilització de noves tecnologies. Durant aquest mes de gener les persones més grans de 80 que encara no hagin rebut aquesta trucada rebran una carta a casa informant del estudi i donant la possibilitat de participar-hi o no. Segons l’evolució, s'anirà informant persones grans de menys de 80 anys.

La persona responsable del projecte és la directora del SAD i Casal de dia, Mieke Gerritsma, i la professional que el durà a terme és la pedagoga Tania Vera.

Si voleu participar a l'estudi podeu contactar amb el 673 65 15 24 o bé restar a l’espera del contacte de l'equip responsable.
 

solitud i noves tecnologies
solitud i noves tecnologies