NOTA INFORMATIVA SOBRE EL PROJECTE DE NOU COMPLEX FUNERARI PER A VILASSAR DE DALT

Última revisió 12-02-2021 15:59
11/07/2014

Vilassar de Dalt actualment disposa d'un servei de cementiri que es presta mitjançant un conveni amb el Bisbat de Barcelona de data 5 de maig de 2005, aprovat prèviament en sessió plenària de 25 de novembre de 2004, pel qual  l'Ajuntament de Vilassar de Dalt gestiona el cementiri Parroquial.

Es tracta d'un Cementiri tradicional amb accés des del carrer del Camí antic de Vilassar de Dalt. El seu emplaçament, a tocar de les cases, i la seva disposició topogràfica fan que sigui inviable l'ampliació del recinte i la seva capacitat, així com la construcció adjacent d'altres equipaments funeraris que cal preveure per les necessitats municipals futures.  

En aquest sentit, el Reglament de Policia Sanitària Mortuòria sobre Serveis Funeraris determina la necessitat de garantir un nombre mínim de sepultures, condició que el nostre cementiri tradicional en el futur immediat no podrà absorbir. Per aquest motiu l'Ajuntament es va plantejar, a principis de mandat, la construcció d'un nou complex funerari. Cal constatar que els serveis funeraris són un servei municipal d'obligat compliment, que s'ha de prestar a tota la ciutadania.

A mitjans de 2011 es planteja la proposta de desenvolupar un nou equipament de serveis funeraris, que a banda pròpiament del cementiri, inclogui els serveis de tanatori i incineració a fi d'ampliar l'oferta de serveis a la ciutadania.

Cal tenir en compte que actualment la taxa d'incineracions constitueix una tendència a l'alça que ja supera el 30% de les pràctiques funeràries en l'àrea metropolitana de Barcelona, a la que hi estem connectats. Aquest augment de les incineracions ve donat bàsicament per les següents consideracions:  

• Aixecament de la prohibició de la incineració de l'Església Catòlica des de 1963.

• La incineració és la practica més neta i menys contaminant des de el punt de vista sanitari, ja que es produeix una destrucció total de gèrmens, virus, etc.

• El seu cost pot ser lleugerament inferior a una inhumació clàssica.

• La incineració redueix substancialment els problemes d'espai en els cementiris.

• Permet un model d'ocupació del territori amb criteris de sostenibilitat.

• Amb aquesta pràctica, els familiars no han de realitzar cap tipus de manteniment. I els columbaris requereixen un manteniment mínim.

• Culturalment, és més propera a criteris laics de pensament social.


Com ja s'ha dit, la voluntat a l'hora d'impulsar el nou complex funerari és oferir millors serveis i més moderns al conjunt de la ciutadania. La possibilitat de la incineració és una opció; es prestaran altres serveis, com ara la possibilitat de disposar d'espais d'estada, de celebració de cerimònies confessionals o laiques, o un columbari (recinte adequat per a dipositar les urnes) que fins ara els ciutadans han de buscar fora de la Vila. Tot plegat, partint de la base de la necessitat original de poder garantir l'absorció de l'increment de sepultures futures que el nostre cementiri tradicional tard o d'hora no podrà oferir.

Pel que fa la gestió i manteniment d'aquests serveis, s'ha posat a mans, mitjançant concurs públic, de l'empresa Complex Funerari Maresme SL, amb una concessió a 50 anys. Aquesta adjudicació es va portar al Ple de maig de 2014 i va ser aprovada amb 10 vots a favor dels regidors del GEVD (3), OXV (2), ERC (1), PSC (1), CIU (2) i PP (1) i dues abstencions dels regidors de la CEV.

Aquest projecte ha estat definit i explicat des d'inici de mandat, exposat en l'acord de govern de 2011, en diferents consells de participació, ha seguit escrupolosament tot el procediment administratiu. (Veure annex).

L'empresa adjudicatària Complex Funerari Maresme SL està constituïda per quatre empreses amb una llarga trajectòria en el món dels serveis funeraris com són: Cabré i Junqueras, Pompas Fúnebres de Badalona, Elysius Europa (Àltima), i Cementiris Metropolitans. La mateixa empresa concessionària també es farà càrrec de la gestió de l'actual cementiri municipal que seguirà funcionant com fins ara. El nou complex funerari s'ubicarà al Polígon Industrial de Vallmorena al carrer Salvador Albert Riera, en terrenys de propietat municipal. Ocuparà una superfície d'11.137 m2, a 250 metres de la zona residencial. És necessari considerar que no hi ha cap norma que fixi una distància mínima per la instal•lació de forns crematoris; simplement, és de rigor complir amb la normativa medi ambiental.

El nou complex funerari -format per un cementiri, un tanatori i un crematori- garantirà el compliment de totes les mesures medi ambientals dictades per la Generalitat de Catalunya, provinents de les directives europees –d'obligat compliment al nostre territori. Cal puntualitzar que la no contaminació de l'atmosfera queda garantida per la legislació vigent en aquesta qüestió i per la innovació tecnològica constant que ha permès, entre d'altres, sanejar fins a l'òptim processos industrials contaminants.

L'ajuntament vetllarà perquè aquesta normativa se segueixi escrupolosament, i formalitzarà una comissió municipal –amb presència veïnal- de seguiment tècnic d'aquest conjunt de garanties.

En qualsevol cas, en els pròxims dies, i com a molt tard durant la setmana del 21 de juliol d'enguany, es convocarà una reunió informativa oberta per tal de donar compte de l'estat actual del projecte i poder parlar sobre el conjunt de consideracions aquí expressades.

 

ANNEX

 

1.      Exemple d'ubicacions properes d'altres serveis funeraris que inclouen la incineració, concretament el de Mataró i el de Sant Gervasi de Barcelona.

 

 

 

 

crematori Matarócrematori sant gervasi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.      Procediment efectuat

 

1.      Aprovació inicial del Pla Especial per a la concreció d'ús i ordenació volumètrica del nou cementiri, tanatori, crematori de Vilassar de Dalt. (22.09.2011)

 

2.      Aprovació provisional del Pla Especial per a la concreció d'ús i ordenació volumètrica del nou cementiri, tanatori, crematori de Vilassar de Dalt. (29.11.2012)

 

3.      Verificació del text refòs del Pla Especial per a la concreció d'ús i ordenació volumètrica del nou cementiri, tanatori, crematori de Vilassar de Dalt. (27.06.2013)

 

4.      Aprovació definitiva del Pla Especial per a la concreció d'ús i ordenació volumètrica del nou cementiri, tanatori, crematori de Vilassar de Dalt. (22.07.2013)

 

 

 

 

Expedient per a la prestació d'aquest servei públic

 

1.      El Ple de data 28 de juliol de 2011 va acordar aprovar l'inici de l'expedient per la prestació d'aquest servei públic i va designar els membres de la Comissió d'Estudi encarregada d'examinar i validar la documentació necessària per a l'establiment del  servei. (adjunto certificat)

2.      El Ple de data 28 de juny de 2012 va aprovar inicialment l'establiment del servei públic de cementiri municipal i serveis funeraris (tanatori/crematori) de Vilassar de Dalt, així com la documentació que integra l'expedient: la Memòria justificativa, el Projecte d'establiment i el projecte de Reglament del servei, el Plec de clàusules d'explotació i prescripcions tècniques i l'avantprojecte d'obres aquest expedient. Al mateix temps, es va acordar sotmetre a informació pública l'expedient i donar audiència als interessats.

“L'alcalde sotmet la moció a votació i s'aprova per set vots a favor dels regidors del GEVD, OXV, ERC i PSC i sis vots en contra dels regidors de CIU, CEV i PP.”

 

3.      El dia 12 de maig de 2011 la Comissió Territorial d'Urbanisme de Barcelona va aprovar definitivament el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Vilassar de Dalt, i en data 31 de maig de 2013 va acordar la seva publicació a l'efecte d'executivitat (DOGC núm. 6474 de data 7 d'octubre de 2013).

 

4.      El Ple de data 27 de juny de 2013 va resoldre les al·legacions presentades durant el període d'informació pública i va aprovar definitivament l'establiment del servei i la documentació que integra l'expedient.

“L'alcalde sotmet la moció a votació i s'aprova per majoria amb deu vots a favor dels regidors del GEVD, CIU (2), OXV, ERC, PSC i PP i una abstenció del regidor de la CEV.”

 

5.      El dia 22 de juliol de 2013 la Comissió Territorial d'Urbanisme de Barcelona va aprovar definitivament el Pla Especial Urbanístic per la concreció d'usos i ordenació volumètrica del nou cementiri i tanatori/crematori de Vilassar de Dalt (DOGC núm. 6481, de 16 d'octubre de 2013).

6.      El dia 5 de desembre de 2013 la Junta de Govern Local va aprovar definitivament l'expedient d'ocupació directa dels terrenys qualificats com a sistema d'equipaments comunitaris i part de sistema viari, situats en el Pla Parcial Urbanístic de Vallmorena II, definit en el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM); per tal de destinar-los al nou cementiri, tanatori/crematori de Vilassar de Dalt.

7.      El dia 19 de desembre de 2013 es va formalitzar l'acta d'ocupació directa dels terrenys d'anterior referència.

8.      En data 16 de gener de 2014 el Registrador de la Propietat ha inscrit l'acta d'ocupació directa a favor de l'Ajuntament de Vilassar de Dalt a títol de propietari dels terrenys.

 

Licitació

 

Inici i aprovació de l'expedient de contractació per a la gestió del servei públic del cementiri municipal i serveis funeraris de Vilassar de Dalt; i licitació del contracte. Ple de març 2014.

“L'alcalde sotmet la moció a votació i s'aprova per set vots a favor dels regidors del GEVD, OXV, ERC i PSC i sis vots en contra dels regidors de CIU, CEV i PP.”

 

·        Adjudicació del contracte per a la gestió del servei públic del cementiri municipal i serveis funeraris de Vilassar de Dalt a Complex Funerari Maresme S.L. Ple de maig 2014.

“A continuació sotmet la moció a votació i s'aprova per 10 vots a afavor dels regidors del GEVD, OXV, ERC, PSC, CIU i PP i dues abstencions dels regidors de la CEV.”