La Biblioteca can Manyer va acollir, aquest divendres 25 de gener, una xerrada a càrrec del biòleg Josep Selga al voltant de la importància del verd urbà i el canvi de sistema de poda que s'està duent a terme a Vilassar. El nou Pla de Poda de l'Ajuntament de Vilassar de Dalt forma part del que ha de ser el Pla Estratègic del Verd Urbà, eina principal per planificar les actuacions més idònies a realitzar en els carrers arbrats del municipi.

">

L'Ajuntament presenta el nou Pla de poda de l'arbrat urbà

Última revisió 12-02-2021 15:05
31/01/2019

arbratLa Biblioteca can Manyer va acollir, aquest divendres 25 de gener, una xerrada a càrrec del biòleg Josep Selga al voltant de la importància del verd urbà i el canvi de sistema de poda que s'està duent a terme a Vilassar. El nou Pla de Poda de l'Ajuntament de Vilassar de Dalt forma part del que ha de ser el Pla Estratègic del Verd Urbà, eina principal per planificar les actuacions més idònies a realitzar en els carrers arbrats del municipi.

La poda de l'arbrat és una de les operacions que més controvèrsia genera entre la ciutadania i per això es van exposar quins són els criteris tècnics mínims (situació, seguretat i regulació) acceptats pels professionals amb l'objectiu d'aconseguir un patrimoni arbori de qualitat, per damunt de la quantitat. Els treballs de poda es basen en una revisió anual de cada un dels arbres, valorant individualment la necessitat o no de poda. Amb aquest objectiu, el personal de l'ajuntament ha fet una formació específica i els treballs compten amb el seguiment de l'equip redactor del Pla.

La gestió de l'arbrat viari també es complementa amb un programa de substitució progressiva i eliminació d'aquelles espècies que per diversos motius (seguretat, fruits, al·lèrgies...) es consideren inadequades per a la via pública. Això busca també afavorir la diversitat d'espècies incorporant-ne d'altres més idònies.

arbrat

arbrat

Durant la xerrada de Josep Selga es va posar de manifest que en els darrers anys, s'ha banalitzat el verd urbà perquè s'ha reduït el seu paper a un element ornamental, és a dir prescindible, accessori que només serveix per embellir. La seva presència en el disseny urbà ha estat subjecte, al llarg del temps, a les diferents sensibilitats i sovint és víctima d'una certa arbitrarietat.

Hi ha nombroses evidències científiques que posen de manifest que la infraestructura verda és una de les claus de l'habitabilitat de les ciutats. Més enllà dels beneficis ambientals i paisatgístics, la salut (benestar físic, mental i social) depèn d'això. Així doncs, els arbres són una peça clau en la infraestructura verda dels nuclis habitats, connectant la trama urbana amb l'entorn natural. Com amb d'altres elements de l'espai públic, l'arbrat cal planificar-lo i gestionar-lo adequadament per evitar interferències i aconseguir el màxim de prestacions.  

Xerrada verd urbà

Xerrada verd urbà

Amb tot, la presència de la natura dins la trama urbana també suposa molèsties (caiguda de fulles, fruïts...) que en el Pla de poda es valoren conjuntament amb els seus beneficis, coordinant els treballs de poda amb el servei de neteja però sense confondre fulles amb brutícia.

De manera paral·lela, aquest any s'inicia la redacció del Pla de Mobilitat Urbana, que incorporarà en la seva redacció la importància del verd urbà en el repartiment de l'espai públic.

Conclusions