El govern municipal va exposar en una audiència pública els quatre eixos bàsics de les polítiques d'habitatge que s'estan portant a terme a Vilassar i que estan recollides en el Programa d'Actuació Municipal d'Habitatge (PAMH). L'acte informatiu es va celebrar dijous al vespre a l'espai cívic, Les Escoles.
L'increment de l'habitatge de protecció oficial (HPO), la creació d'habitatge de caràcter dotacional pensat per a joves i gent gran, la rehabilitació del parc envellit d'habitatge i una política d'atenció contra l'exclusió social residencial són els quatre eixos bàsics que recull el PAMH i sobre els quals s'estructuren les polítiques d'habitatges que s'estan treballant des de l'Ajuntament i que es van exposar a l'audiència pública celebrada dijous al vespre.
L'alcalde, Xavier Godàs, va obrir l'acte informatiu explicant que una de les prioritats del Pla d'Actuació Municipal 2015-2019 és generar les condicions per facilitar l'accés a l'habitatge. També va posar sobre la taula els quatre eixos fonamentals per fer front a la problemàtica de l'habitatge al municipi de forma immediata, però també pensant en mesures que es portaran a terme a curt, a mitjà i a llarg termini.
El regidor d'Hisenda, Benet Oliva, va explicar el desenvolupament del PAMH que ha comptat amb el suport dels tècnics municipals, de la Comissió de Territori i que ha estat monitoritzat per tècnics experts de la Diputació de Barcelona. Aquest document inclou una diagnosi de les necessitats que hi ha al municipi en matèria d'habitatge, els objectius que es volen assolir i les actuacions que es preveuen fer.
Tal i com va explicar Oliva, una de les actuacions immediates del PAMH i que s'ha començat a implantar són les polítiques d'habitatge social. El seu propòsit és desenvolupar una estratègia integral d'inclusió social residencial que faciliti l'accés a un habitatge digne i assequible a les persones i famílies en situació de major vulnerabilitat, a fi que puguin continuar residint al municipi de manera estable i amb els seus propis mitjans. En aquest sentit, una de les propostes per aconseguir més habitatge destinat a la seva funció social és mobilitzar el parc d'habitatges buits i posar-los en circulació sota el control públic municipal. Amb això, la proposta és crear i gestionar una borsa d'habitatge de lloguer social i assequible. Per tal de fer realitat la borsa de lloguer social, l'Ajuntament ha signat un conveni de col·laboració amb la fundació del Tercer Sector Habitat 3, una gestora d'habitatges socials sense ànim de lucre.
En quant a habitatge d'HPO, el regidor va recordar que actualment Vilassar només té un 3% de promocions d'HPO i que l'objectiu marcat al PAMH és poder incrementar fins al 12% aquest tipus d'habitatge assequible en un termini de 10-15 anys.
D'altra banda, una de les necessitats que ha fet aflorar el PAMH és la manca d'oferta habitacional per a gent jove tal i com va explicar la regidora d'Infància, Adolescència i Joventut, Paula Lloret que va apuntar que entre el 2000 i el 2016 Vilassar ha perdut 543 joves que no han trobat la possibilitat de quedar-se a viure al municipi. És per aquest motiu, que una de les prioritats, va explicar, és tirar endavant un tipus d'habitatge dotacional de primera emancipació per a joves. De la mateixa manera, el govern el contempla també per a persones grans, ja que la població de Vilassar tendeix a un envelliment i a mitjà termini aquest tipus d'habitatge serà una necessitat que l'Ajuntament hi haurà de fer front.
L'arquitecte municipal, Jose Fernández, va exposar de quina manera i ens quins terminis s'estan implementat les mesures que inclou el PAMH com ara les d'emergència com la rehabilitació de les cases del carrer Del Pont i de la Pau o la mobilització d'habitatges buits amb Habitat 3 amb qui ja s'ha començat a treballar. També va parlar de les actuacions a mitjà/llarg termini com la mobilització del sòl urbà per construir-hi habitatge assequible o una modificació del POUM per destinar dos solars municipals a la construcció d'habitatge públic.
Les tècniques de la Diputació de Barcelona encarregades de l'elaboració del PAMH també van intervenir durant l'audiència explicant de quina manera s'han copsat les necessitats de Vilassar per elaborar el document i establir així les estratègies i actuacions que s'han de tirar endavant en matèria d'habitatge públic.
En acabat, el públic assistent va poder fer aportacions i donar la seva opinió respecte als temes tractats que van ser recollides pels dirigents polítics i respostes al mateix moment.
L'objectiu d'aquestes trobades participatives és que els ciutadans i ciutadanes rebin de primera mà tota la informació de l'actuació de govern i, alhora, puguin formular els seus suggeriments, dubtes i opinions.