L'ajuntament continua implantant el Programa municipal d'habitatge

Última revisió 12-02-2021 15:05
21/09/2018

Un dels punts clau del Programa d'Actuació Municipal d'Habitatge (PAMH) és la creació d'habitatge públic al municipi per garantir l'accés dels joves a l'habitatge i donar resposta a les necessitats de la gent gran que requereixen vivendes adaptades a les seves necessitats funcionals. És per aquest motiu que el ple de maig va aprovar una modificació del POUM per destinar dos solars municipals a la construcció d'habitatge públic.

Una prioritat del Pla d'Actuació Municipal 2015-2019 és generar les condicions per facilitar l'accés a l'habitatge a Vilassar. El govern, amb el suport tècnic de la Diputació de Barcelona, va elaborar un Programa d'Actuació Municipal d'Habitatge (PAMH) que es va presentar públicament el passat mes d'abril i que ha de servir com a instrument de diagnosi i planificació en matèria d'habitatge per al període 2018-2022.

habitatge

Un dels punts claus en la diagnosi del PAMH és la manca d'habitatge assequible en el municipi. És per aquest motiu que el ple de maig va aprovar inicialment una modificació del POUM per la destinació de dos solars municipals per a equipaments dotacionals públics (Punt 7). L'objecte d'aquesta modificació puntual, també recollida en el PAMH, és la requalificació de dues parcel·les per tal de poder-hi ubicar habitatge públic mitjançant l'aplicació de l'article 97.2 bis. b), del Text refós de la Llei d'urbanisme de Catalunya. Concretament els dos emplaçaments són la parcel·la situada al c/ Joan Maragall 38-40 cantonada amb el c/ Unió i la parcel·la del c/ Joan Oliver “Pere Quart”, 41. Aquesta modificació està exposada públicament des de la seva aprovació i fins el 27 de setembre.
Aquesta proposta forma part del PAMH, el qual  planteja la necessitat de tirar endavant un tipologia d'habitatge de primera emancipació per a persones i famílies joves, i habitatges amb serveis col·lectius i adaptats per a gent gran.

El govern, vista la necessitat d'habitatge al municipi, vol donar resposta a la demanda de primer habitatge per a joves que actualment es veuen obligats a marxar de Vilassar i a les mancances de la gent gran que en la majoria dels casos viuen en habitatges no adaptats a les seves necessitats funcionals. Són dues demandes identificades en l'esmentat programa a les quals el govern ha de respondre tot i les limitacions econòmiques. Són projectes a llarg termini que es plantejaran en la forma de gestió cooperativista basant-se en exemples que ja estan en marxa a Sant Cugat o a Barcelona.

Abans de ser portada al Ple, aquesta proposta va passar un extens procés participatiu que li va donar forma.  En un primer moment el programa municipal d'habitatge es va elaborar en el marc del Consell de Territori i Sostenibilitat, en el qual participen tots els grups municipals, i en un grup de treball específic, també amb àmplia participació, monitoritzat per especialistes de la Diputació de Barcelona, entre desembre de 2017 i abril de 2018. Un cop  programa redactat es va presentar en Audiència pública oberta al públic el passat 17 d'abril a la sala d'actes de la  biblioteca de can Manyer i a l'ajuntament en el plenari del mes d'abril.


Habitatge d'emergència i inserció

D'altra banda, una de les actuacions definides al PAMH per assolir l'objectiu de garantir un parc social residencial públic, és la rehabilitació dels habitatges municipals del carrer de la Pau i del Pont. Atès el seu estat de conservació, aquesta propietat municipal requereix d'una rehabilitació prèvia per poder ser utilitzat com habitatge. Amb aquesta finalitat s'ha obtingut subvenció de la Diputació de Barcelona per un import de 24.000 €, que permetrà destinar aquests habitatges a situacions d'emergència o d'inserció. Es preveu completar les obres dins la prova pilot del programa de masoveria urbana. Els treballs principals de rehabilitació es realitzaran dins el darrer trimestre d'aquest any.