Com cada 28 d'abril, en Salvador Riera desperta de nou per obrir les portes de la Festa Major dels Sants Màrtirs i dirigir els actes que marquen l'inici de la festa: l'Obertura i la Renovació del Vot de Poble.

">

L'acte d'Obertura marca l'inici de la Festa Major dels Sants Màrtirs

Última revisió 12-02-2021 15:06
30/04/2018

Festa obertura Festa Major Sants MàrtirsCom cada 28 d'abril, en Salvador Riera desperta de nou per obrir les portes de la Festa Major dels Sants Màrtirs i dirigir els actes que marquen l'inici de la festa: l'Obertura i la Renovació del Vot de Poble.

El barri la Galbanya-Sant Pere va ser el punt de trobada de les comparses participants a la cercavila que marca l'inici de la festa d'obertura i que encapçala en Salvador Riera fins a la plaça de la Vila. Una rua on no hi falten els quartos del poble, entitats diverses, els gegants i gegantons de Vilassar i els Diabòlics Anònims.
Festa obertura Festa Major Sants MàrtirsFesta obertura Festa Major Sants Màrtirs

Festa obertura Festa Major Sants MàrtirsFesta obertura Festa Major Sants Màrtirs


Un cop a plaça i seguint el protocol, en Salvador Riera va saludar al poble tot ensenyant els passos del seu ball de festa major i va fer-los les preguntes que tothom esperava:  "Voleu Festa Major?", "Voleu Sants Màrtirs?", "Voleu que truqui a la porta de l'ajuntament?". I així ho va fer i va demanar simbòlicament la Festa Major a l'alcalde, Xavier Godàs, que no va dubtar en obrir la porta i concedir novament la festa al poble. I com mana la tradició calia obtenir també el permís de Mossèn Antoni perquè obrís les portes de l'església. I així va ser! Un any més les portes obertes de bat a bat per donar pas a l'obertura dels Sants Màrtirs.

Festa obertura Festa Major Sants Màrtirs

Festa obertura Festa Major Sants Màrtirs

Festa obertura Festa Major Sants Màrtirs

Festa obertura Festa Major Sants Màrtirs

Amb les portes obertes, i una església sense bancs per facilitar-hi l'accés de la gent, van anar fent la seva entrada les autoritats locals i les comparses de la Vila amb els estendards i els rams de roses en honor dels Sants Màrtirs. Els últims en entrar van ser els Gegants de Vilassar de Dalt, en Lluís i la Maria, que van oferir el tant esperat i emotiu ball dels Sants Màrtirs.
Abans però, l'alcalde va pronunciar la renovació simbòlica del Vot de Poble des de l'altar. Una tradició que data del 1654 i que es va recuperar l'any 2004. A continuació i després del ball dels gegants es va procedir a l'obertura de les relíquies dels Sants Màrtirs a càrrec de la presidenta de la Confraria, Maria Teresa Colomer, mentre l'església en ple cantava els Goigs de Vilassar. La Confraria dels Sants Màrtirs ha lliurat el seu estendard al quarto del Castell que l'haurà d'exhibir en un altar durant els dies de festa, i des d'on dilluns a la tarda, sortirà la processó per tancar la Festa Major.
Amb els actes tradicionals fets, la plaça va acollir l'espectacle de foc dels Diablons Anònims que han donat pas al sopar amb caravanes gastronòmiques amenitzat per un concert de grup mallorquí Som Caparruts.