Un any després de la seva implantació, el projecte Pas a pas ha aconseguit incorporar una vintena de persones de més de 40 anys al món laboral.

">

19 reinsercions laborals gràcies al programa social Pas a pas

Última revisió 12-02-2021 15:27
24/05/2017

logo pas a pasUn any després de la seva implantació, el projecte Pas a pas ha aconseguit incorporar una vintena de persones de més de 40 anys al món laboral.

Infografia Pas a Pas

El Pas a pas, projecte impulsat per l'àrea de Serveis Socials, es va idear per tal d'incrementar les oportunitats de recerca d'ocupació i per millorar les expectatives en el mon laboral de totes aquelles persones que n'han quedat excloses per diversos motius.

El procés s'estructura en tres fases: la de formació, la d'orientació laboral i una fase d'inserció laboral a través de Plans d'ocupació municipals o en empreses del municipi que col•laboren amb el programa. L'itinerari està concebut com un seguit de fases relacionades entre elles. Aquestes fases són independents i per tant, l'itinerari personal es dissenya tenint en compte el perfil individual, les característiques familiars, i els objectius a assolir.

En aquest primer any, 25 usuaris dels Serveis Socials han participat del projecte Pas a pas. Per mitjà de convenis amb empreses, entitats del tercer sector i plans d'ocupació municipals, s'han formalitzat 28 contractes de curta durada que han permès a 19 persones entrar de nou al món laboral.

Quan les persones resten a l'atur durant llargues temporades desenvolupen una sensació d'incertesa i descontrol pel futur que pot derivar en problemes de salut i de crisi en les relacions familiars i d'entorn, així com el risc de pèrdua de l'habitatge. Per tant, cal entendre la pèrdua de l'ocupació laboral com un dels primers factors del procés d'exclusió social. Amb el Projecte Pas a Pas es busca actuar sobre les necessitats de motivació i creixement personal, sobre la formació i reciclatge laboral, mentre es despleguen els recursos necessaris per protegir la persona i la seva família.  Al mateix temps es cerquen recursos en l'àmbit comunitari per recuperar la seva autonomia personal, fomentant les relacions socials i la connexió amb el capital social del municipi.

A banda dels beneficis socials i individuals del projecte, el Pas a Pas també suposa un important impacte social en forma de baixes en altres programes assistencials públics. En aquest primer any, s'han reduït el nombre d'usuaris del Fresc per a tothom, del Programa d'aliments, de la Renda Mínima de Subsistència i també del Pirmi.

L'ocupació, i més concretament l'ocupació de qualitat, és un objectiu clau en inclusió social. Tenir o no tenir feina determina les expectatives vitals de les persones. És per això que hem de persistir amb iniciatives com la del Pas a Pas, tot reforçant-les amb un major coneixement del nostre mercat de treball i amb una relació de confiança i col•laboració amb les empreses que proporcionen treball a Vilassar. Perquè, d'una banda, treballar comporta sortir de la situació de desesperança de qui pateix persistentment l'atur, i de l'altra, hem de vetllar perquè l'ocupació que hi hagi a Vilassar tingui les característiques necessàries per permetre una vida autònoma.