El llibre La necròpolis del Ravalet, Vilassar de Dalt. Excavacions de dues sepultures neolítiques a Sant Genís de Vilassar a càrrec de Joaquim Folch i Torres (1914) exposa la memòria d’excavacions del Ravalet que va fer Joaquim Folch i Torres a principis del segle XX, amb un anàlisi revisada del jaciment. La presentació es va fer el passat 17 de març al Museu d'Arqueologia de Catalunya.

">

Es presenta a Barcelona el llibre La necròpolis del Ravalet

Última revisió 12-02-2021 15:28
24/03/2015

presentació llibre ravaletEl llibre La necròpolis del Ravalet, Vilassar de Dalt. Excavacions de dues sepultures neolítiques a Sant Genís de Vilassar a càrrec de Joaquim Folch i Torres (1914) exposa la memòria d’excavacions del Ravalet que va fer Joaquim Folch i Torres a principis del segle XX, amb un anàlisi revisada del jaciment. La presentació es va fer el passat 17 de març al Museu d'Arqueologia de Catalunya.

El passat dimarts 17 de març es va presentar al Museu d'Arqueologia de Catalunya el llibre La necròpolis del Ravalet, editat pel Museu Arxiu de Vilassar de Dalt i el Museu d'Arqueologia de Catalunya amb el suport de l'Ajuntament de Vilassar de Dalt, el Departament de Cultura de la Generalitat, la Diputació de Barcelona, el Museu de l'Estampació de Premià de Mar, la Fundació Folch i Torres i l'Institut d'Estudis Catalans. Tot aquest seguit d'institucions han sumat esforços i col.laboracions per tal de treure a la llum els diaris d'excavació que Joaquim Folch i Torres va fer l'any 1914 en el jaciment del Ravalet a Vilassar de Dalt.

L'acte de presentació va comptar amb la benvinguda del director del MAC Sr. Josep Manuel Rueda que va emmarcar la publicació dins el context de l'exposició La Dècada prodigiosa que parla del paper de l'arqueologia catalana a principis de segle XX com un instrument vertebrador de la Mancomunitat. El president del Museu Arxiu de Vilassar de Dalt, Benet Oliva va parlar de la importància de l'arqueologia a Vilassar de Dalt i del seu llegat patrimonial encara actiu i Joaquim Folch i Soler va contextualitzar la figura de Joaquim Folch i Torres com arqueòleg i la seva àmplia formació que li va permetre aplicar tots els seus coneixements a la metodologia arqueològica. Va tancar l'acte Araceli Martín aportant una interpretació actual del jaciment del Ravalet cent anys després.

El llibre es complementa encara amb la publicació que Bosch i Gimpera fa dels resultats de l'excavació a l'Anuari de l'Institut d'Estudis Catalans, així com la publicació facsímil del diari d'excavacions d'Agustí Duran Sanpere  que torna a Vilassar de Dalt l'any 1917 per excavar una tercera tomba.

La publicació ha estat coordinada per l'arqueòleg Enric Ortega del Museu Arxiu de Vilassar de Dalt, i compleix un doble objectiu, treure a la llum aquests documents originals desconeguts per al públic, interpretats com una de les primeres memòries arqueològiques fetes a Catalunya i al mateix temps veure com la informació d'aquestes memòries ens permeten reinterpretar un jaciment neolític a la llum del segle XXI.