Coordinada pel Museu Arxiu de Vilassar de Dalt, la publicació 'La necròpolis del Ravalet. Excavació de dues sepultures neolítiques a Sant Genís de Vilassar a càrrec de Joaquim Folch i Torres (1914)' té com a objectiu reivindicar el paper dels pioners de la disciplina arqueològica a Catalunya i demostrar que una documentació de fa cent anys pot aportar prou informació com per llegir un jaciment del 4100-3500 aC a la llum del segle XXI. El llibre es presentarà el proper 17 de març al Museu d’Arqueologia de Catalunya.

">

Es publica el llibre 'La necròpolis del Ravalet'

Última revisió 12-02-2021 15:32
11/03/2015

ravaletCoordinada pel Museu Arxiu de Vilassar de Dalt, la publicació 'La necròpolis del Ravalet. Excavació de dues sepultures neolítiques a Sant Genís de Vilassar a càrrec de Joaquim Folch i Torres (1914)' té com a objectiu reivindicar el paper dels pioners de la disciplina arqueològica a Catalunya i demostrar que una documentació de fa cent anys pot aportar prou informació com per llegir un jaciment del 4100-3500 aC a la llum del segle XXI. El llibre es presentarà el proper 17 de març al Museu d’Arqueologia de Catalunya.

ravaletEl llibre és el resultat d’una suma de persones i institucions que han permès arribar a la publicació d’aquesta monografia. Per una banda, Ramon Coll arqueòleg de Premià de Mar parla de la recuperació del manuscrit original de Joaquim Folch i Torres; Joaquim Folch arqueòleg del Departament de Cultura retrata la figura polifacètica de Joaquim Folch i Torres emmarcant la tasca de salvaguarda patrimonial i el valor de la seva figura. També es reprodueix el document original fent-ne la transcripció en català no normalitzat. Cent anys després s’interpreta el jaciment del Ravalet i els seus materials de la mà d’Araceli Martín, arqueòloga del Departament de Cultura. Es reprodueix la noticia de Bosch i Gimpera publicada a l’Institut d’Estudis Catalans i la publicació finalitza amb un altre document inèdit gràcies a la col•laboració del Museu d’Arqueologia de Catalunya: la memòria manuscrita d’Agustí Duran i Sanpere que excava una darrera tomba al Ravalet l’any 1917 i que s’inclou per tal d’ajudar a la interpretació global del jaciment. Tot aquest treball coordinat des del Museu Arxiu de Vilassar amb el suport d’un seguit d’institucions que s’han sumat al projecte.

L’any 1914 un jove Joaquim Folch i Torres va arribar a Vilassar de Dalt per fer-se càrrec de dues sepultures neolítiques aparegudes a la Bòbila del Ravalet o Bòbila Boatella, Folch va fer un informe detallat de l’excavació complementat amb croquis i fotografies. Aquesta memòria, segurament una de les primeres memòries arqueològiques entesa com a disciplina científica, es va localitzar anys més tard entre la documentació de la família Boatella, propietària de Bòbila de Vilassar, formant part del fons documental de l’actual Museu de l’Estampació de Premià de Mar.

Aquest manuscrit té, doncs, un doble valor, acostar-nos una visió metodològica d’una excavació de l’any 1914, gràcies a l’àmplia formació de base de Joaquim Folch i Torres, i la informació que ens aporta per interpretar la cultura neolítica al nostre país. És amb aquest doble objectiu que s’han sumat un seguit de persones i institucions per  arribar a publicar la monografia que es presenta el proper dimarts 17 de març al Museu d’Arqueologia de Catalunya.

Vilassar de Dalt està present al Museu d’Arqueologia de Catalunya amb la recreació d’una de les tombes del Ravalet, a partir d’ara amb aquesta publicació a les mans tindrem més eines per conèixer i valorar el nostre passat.