Continua el desplegament del Pla de Verd Urbà amb la plantació de diverses espècies d'arbres

Última revisió 18-12-2024 10:17
18/12/2024

Espais com l'av. Sot d'en Pi, l'Skate Park de Vallmorena o el Camí de Mataró ja gaudeixen de nou arbrat que s'ha plantat seguint les propostes del Pla de Verd Urbà.

Aquests darrers dies s'han plantat una seixantena d'arbres en diferents espais verds municipals com l'Avinguda Sot d'en Pi (amb espècies com òstria, sòfora, chanticleer, bauhínia i autumn blaze) i l'Skate Park de Vallmorena (amb espècies com fraxinius angustifolia, bauhinia purpurea). També s'han replantat els pins dels passeig del Camí de Mataró i s'ha efectuat la reposició d'arbrat viari a la Riera Targa amb plataners. En el cas de l'Av Sot d'en Pi i Vallmorena, també s'hi ha incorporat una font d'aigua.

Aquestes accions s’emmarquen dins les propostes del Pla Director de Verd urbà municipal, incrementant la dotació d'arbrat i la varietat d'espècies. Els espais escollits, sense conflictes amb l'entorn edificat, permeten un millor desenvolupament de l'arbrat reduint alhora les necessitats de poda posteriors. Les ubicacions d'aquestes plantacions responen a l'objectiu d'incrementar els recorreguts amb ombra i la dotació de refugis climàtics en sòl urbà. Per aquest motiu també s'han totat aquests espais de bancs i una font d'aigua. Aquests punts de descans formen part del recorregut projectat de la futura ronda sud, anella urbana amb recorreguts adaptats que connectaran els principals espais lliures del municipi.

El Pla de Verd Urbà

Es tracta d'un document elaborat per tècnics de la Diputació de Barcelona i de l'Ajuntament, que serveix per planificar i facilitar la gestió i el manteniment dels espais verds urbans del municipi.

A nivell general, i segons la diagnosi del Pla, el municipi de Vilassar de Dalt disposa d’una important superfície d’espais verds disponibles per habitant i d’una quantitat d’arbrat adequada tenint en compte el nombre d'habitants. Tot i això, el document també exposa que el manteniment és força millorable en alguns punts concrets del municipi. En aquest sentit, dona recursos per portar a terme millores puntuals amb una optimització dels recursos disponibles i, garantir així, un verd de qualitat a tot el poble.

En general els objectius del Pla són:

  1. Conèixer què tenim i com ho tenim.
  2. Proposar, a partir de la diagnosi, diferents actuacions per millorar la qualitat del verd urbà i la seva gestió.
  3. Definir els criteris per establir un nou model de verd urbà.
  4. Definir els criteris de disseny i manteniment.
  5. Definir un pla d’inversions amb l’estimació econòmica de les propostes de millora definides.
  6. Incorporar els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), especialment el referits a Ciutats i Comunitats sostenibles, Acció Climàtica i Vida Terrestre.

Podeu consultar el Pla Director de Verd Urbà en aquest enllaç.