Isabel Muñoz, Ilan Wolff, Paco Gómez, George Georgiou, Sohei Nishino i Laura Pannak són alguns dels noms propis del Revela'T 2021 que s'han anunciat aquest dimecres.
Revela’T 2021 retrà homenatge a Isabel Muñoz, que rebrà el distintiu de plata del Revela'T, amb “Somos agua”, una exposició sobre l’escalfament global que ha portat la reputada fotògrafa a submergir-se en mars i oceans els últims cinc anys; Ilan Wolff, un dels grans especialistes mundials de la Càmera Fosca, exposarà fotografies fetes durant més de 20 anys amb càmeres creades per ell mateix; i Paco Gómez mostrarà “Wattebled”, una història de vida descoberta en uns negatius que va comprar al Rastro de Madrid. Per altra banda, el fotògraf anglès George Georgiou exposarà “Americans Parade”, una mostra sobre les celebracions als Estats Units després de la victòria de Donald Trump; el japonès Sohei Nishino sorprendrà amb els seus famosos mapes diorames de gran format creats a partir de milers de fotografies de paisatges; i la documentalista Laura Pannak presentarà “Island Simmetries”, una mostra que explora les connexions entre els joves de tot el món.
La 9a edició de Revela’T, el primer festival de fotografia analògica del món, se celebrarà del 18 de setembre al 12 d’octubre de 2021 a Vilassar de Dalt. Sota el lema “Universos propis”, el festival comptarà amb exposicions de reconeguts fotògrafs nacionals i internacionals, el Market Fotogràfic, tant de material fotogràfic com de fotografies d’autors, i tres jornades amb activitats formatives al voltant de la fotografia (24, 25 i 26 de setembre), amb conferències i presentacions de molts dels autors participants a la 9a edició del festival, tallers i visionats de portfolis.
L’antiga fàbrica tèxtil de Cal Garbat acollirà el gruix de la programació. A més, altres espais de Vilassar de Dalt, molts d’ells locals d’entitats socials herència del passat industrial de la vila, també acolliran exposicions. Són esàis com l’Estrella, amb l’exposició principal, el Teatre de la Massa, Els Rajolers, el Museu Arxiu de Vilassar de Dalt, la Biblioteca Can Manyer i diferents carrers del municipi que acolliran exposicions de gran format a l’exterior.
El festival també s’expandeix més enllà de Vilassar de Dalt. Aquest 2021, el Revela'T programarà exposicions a Barcelona, Mataró, Vic, Premià de Mar, Vilassar de Mar, l’Hospitalet de Llobregat, Torroella de Montgrí, Cadis i Villanueva de la Serena.
Els primers autors de Revela’T 2021
Revela’T retrà homenatge a la reputada fotògrafa Isabel Muñoz (Barcelona, 1951) amb l’exposició “Somos agua”, una mostra sobre l’escalfament global. L’artista ha dedicat els últims cinc anys a submergir-se sota les aigües de mars, oceans i entorns aquàtics per convidar a reflexionar sobre l’impacte humà en la natura i les alteracions que això provoca en el medi. Isabel Muñoz, Premi Nacional de Fotografia 2016 i Premi PHotoESPAÑA 2021, entre molts altres guardons, rebrà el distintiu de plata del Revela’T.
Un dels grans especialistes mundials en Càmera Fosca, el fotògraf experimental Ilan Wolff (Nahariya, Israel, 1955), presentarà “Camera Obscura”, una exposició amb fotografies fetes durant més de vint anys amb càmeres creades pel mateix autor a partir d’antigues caixes o llaunes de conserva. L’autor barreja procediments primigenis amb processos experimentals.
L’any 2019, el fotògraf Paco Gómez (Madrid, 1971) va comprar unes caixes de negatius de principis del segle XX al Rastro de Madrid. Meravellat per la qualitat de les imatges i sense gairebé tenir-ne cap dada, va localitzar el propietari, mestre d’escola francès i fotògraf amateur. L’exposició “Wattebled” s’endinsa en la història d’aquest personatge anònim fins a convertir-se en una autèntica aventura de descobriment que desemboca en una experiència immersiva.
Quan Donald Trump va guanyar la presidència dels Estats Units el 2016, l’autor anglès Georges Giorgiou (Londres, 1961) va recórrer el país -14 estats i 24 ciutats- amb l’objectiu de fotografiar les multituds que celebraven la victòria. El resultat és “Americans Parade”, una exposició sobre la identitat, l’espai i la política als Estats Units, així com l’aïllament i la soledat de l’individu en la societat americana.
Fa prop de 20 anys que l’autor japonès Sohei Nishino (Hyogo, Japó, 1982) passeja i fotografia ciutats de mig món per construir els seus famosos mapes diorama. Fotografia paisatges fragmentats que després uneix de forma meticulosa a mà, creant un immens llenç de la seva pròpia experiència a cada ciutat. La mostra es titula “Diorama Map”.
La fotògrafa documentalista Laura Pannak (Londres, 1985), centrada en l’etapa de la infantesa i l’adolescència, exposarà “Island Simmetries”, una mostra que explora la complexa relació entre el subjecte i el fotògraf, tot buscant similituds i connexions entre els joves de tot el món.
A més, Revela’t acollirà l’exposició col·lectiva “Film Shutter Collective”, una mostra que combina 30 poemes amb 30 fotografies d’artistes de les dues disciplines d’arreu del món.
Les convocatòries de Revela’T, a la secció oficial
Des de la primera edició, Revela’T organitza una convocatòria artística destinada a fotògrafs de tot el món que vulguin exposar a la secció oficial del festival. La convocatòria d’enguany va comptar amb 333 projectes de 43 països. L’autora guanyadora és la francesa Florence Cuschieri amb el projecte “Exodus”, un treball personal que explora, amb fotografia i documents d’imatge, les cicatrius d’un “poble oblidat”, les nocions de memòria i l’exili dels seus avantpassats.
A més, Revela’t també exposarà el projecte “Homo et Natura”, de l’autor Marc Àvila, guanyador del Premi de Visionats 2020. L’exposició explora la relació ètica-estètica que es teixeix entre el paisatge contemporani i l’individu, entrellaçant tècniques artístiques com la fotografia, el videoart i la pintura, i usant el medi visual com un vehicle d’escriptura on poder conjugar vivència, emoció i reflexió.
Revela’T, en altres ciutats catalanes
Aquest 2021, el festival amplia les seves fronteres i s’expandeix per altres ciutats. Diferents espais de Vic acolliran una gran retrospectiva de l’obra del fotògraf Manel Esclusa (Vic, 1952), organitzada per ACVIC Centre d’Arts Contemporànies, i el Col·legi d'Arquitectes de Vic acollirà l’exposició “CurArte”, del fotògraf Tino Soriano (Barcelona, 1955), que ha estat durant més de 40 anys documentant l’esforç i el treball dels sanitaris. La mostra expressa l’agraïment del fotògraf als professionals que vetllen per la salut dels altres. A més, la galeria barcelonina Valid Foto BCN acollirà l’exposició “Matin Calme”, de la fotògrafa japonesa Eri Makita (Japó, 1968), que mostra la transformació de les coses que s’han perdut o han quedat en l’oblit, des d’una perspectiva molt personal.
Els “Universos propis” de Revela’T
La temàtica d’enguany del festival gira al voltant del concepte “Universos propis”. L’objectiu de la temàtica és mostrar els treballs més personals i que cada autor pugui ensenyar els seus propis universos.
“En aquest any tan insòlit hem après a valorar (més) certes coses que potser teníem oblidades, el temps ha adquirit una nova dimensió i possiblement l'hem utilitzat per fer allò que sempre reclamava un millor moment, pot ser que fins i tot ens hàgim tornat més creatius que abans… però, sobretot, hem après que la cultura i l'art són l'aliment de la nostra ànima. Per això, en aquesta edició de 2021 el Revela'T es concentrarà a mostrar treballs, potser més personals, més introspectius, més d'autor, filies o fòbies, obsessions, això que no hem deixat de fer reiteradament (fotografia) i que al final ens hem adonat que ens defineix, que mostra el nostre univers propi”, explica Pep Mínguez, director del festival Revela’T.