Després de dos anys de treball en el Pla de Salut, aquest mes de juliol s'ha constituit la Taula de salut encarregada d’afrontar els reptes establerts pel pla.
Durant els darrers dos anys, diferents actors de la societat de Vilassar han treballat conjuntament en l'elaboració del Pla local de Salut, un document que té per objectiu la millora de la salut dels habitants de la vila. El Pla s’ha treballat durant aquest temps des de totes les perspectives possibles que puguin influir en l’estat de salut de les persones. En la seva elaboració hi han participat professionals de la salut, joventut, comunicació, educació, urbanisme, esports, serveis socials, medi ambient, i també els representants polítics que conformen el consistori, associacions de veïns i veïnes, entitats del municipi, joves, gent gran i ciutadania en general, per oferir la seva visió sobre l’estat de salut del municipi, detectar les mancances i aprofitar els recursos existents per establir un pla d’acció i afrontar el repte de millorar la salut del municipi treballant conjuntament.
En aquest sentit, i com una de les primeres accions del pla, ja s’ha configurat la Taula de salut amb participació del CAP, l’Ajuntament, representants dels centres educatius, residències, casals, centres de salut i entitats, que ja han començat a treballar en alguns dels reptes del Pla. La Taula revisa els reptes plantejats pel Pla, els prioritza en funció de la capacitat d'acció i estableix un calendari de treball per aconseguir fer efectius els objectius proposats. Alguns d'aquests reptes que estableix el pla son millorar l’atenció dels centres, fer més amable i accessible la via pública, prestar més atenció als joves i dotar-los de més recursos, tenir present l’envelliment de la població de Vilassar de Dalt i treballar en aquest sentit quan es desenvolupin urbanitzacions i polítiques socials.
El Pla de salut
El Pla de salut s'ha treballat durant dos anys amb l'acompanyament d'una empresa especialitzada, l'impuls d'un grup motor i la implicació de professionals i ciutadania que, per mitjà de mecanismes de participació com ara enquestes, sessions participatives obertes o trobades sectorials han definit les necessitats, objectius i accions per millorar la salut del municipi.
El treball s'ha dut a terme en quatre etapes: la primera, l'establiment de complicitats i aliances inicials per configurar un grup motor; la segona, de diagnòstic de salut amb anàlisi de dades i indicadors qualitatius i quantitatius; una tercera etapa de priorització de necessitats i la darrera, d'elaboració del pla d'acció a partir de reptes i propostes.