Els vilassarencs i vilassarenques han sortit massivament al carrer per celebrar la festa en honor als Sants Màrtirs. L’assistència i la participació als actes ha estat tan gran que ha superat les expectatives dels organitzadors.
La festa va esclatar divendres 28 d'abril quan el capgròs, Salvador Riera, va obrir de nou les portes de la Festa Major en l'acte d'Obertura, que va començar amb la cercavila formada pels verals del poble, entitats i associacions i les comparses de Festa Major. A plaça, com ja és tradició, en Salvador Riera va ensenyar el ball dels Sants Màrtirs per demanar l'inici de la festa i tot seguit va picar a la porta de l'Ajuntament per demanar simbòlicament la Festa Major a l'alcaldessa, Carola Llauró, i a tot el consistori que no van dubtar en obrir la porta i concedir novament la festa al poble. I com mana la tradició, de l'Ajuntament a l'Església on Mossèn Antoni Suriol ja els esperava amb les portes obertes per a la celebració dels Sants Màrtirs, enguany marcada per l’efemèride del 400 anys de l’arribada de les relíquies a Vilassar de Dalt.
Amb les portes obertes, i una església plena a vessar, van anar fent la seva entrada les autoritats locals i les comparses de la Vila. Els últims en entrar van ser els Gegants de Vilassar de Dalt, en Lluís i la Maria, que van oferir el tant esperat i emotiu ball dels Sants Màrtirs.
Tot seguit, l'alcaldessa va pronunciar la renovació simbòlica del Vot de Poble des de l'altar. Una tradició que data del 1654 i que es va recuperar l'any 2004. En acabat, es va procedir a l'obertura de les relíquies dels Sants Màrtirs a càrrec del president de la Confraria, Marc Riera, mentre l'església en ple cantava els Goigs de Vilassar.
Amb els actes tradicionals fets, la plaça va acollir l'espectacle de foc dels Diablons Anònims que han donat pas al sopar amb caravanes gastronòmiques i el ball amb l’orquestra Samurai.
La jornada festiva dels Sants Màrtirs, el dia 29, va començar com mana la tradició amb l’Ofici Solemne presidit pel cardenal i arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella. La missa va comptar també amb la presència de la Coral Mareny que va interpretar la missa A little jazz mass, de Bob Chilcott. Tot seguit, es va fer la inauguració de l’exposició Sants Màrtirs 400 anys, al Museu Arxiu. Mentrestant a la plaça de la Vila s’inaugurava la Tómbola del Casal i començava un dels actes que han estat una novetat del programa, la Festa Holi organitzada per les Tike&Nila Bollywood i que va donar la benvinguda a la primavera a l’estil hindú. La festa, superant les expectatives dels organitzadors, va comptar amb l’assistència de més de mig miler de persones que van acabar tenyides de tots els colors de l’arc de Sant Martí.
A la tarda, una altra activitat familiar organitzada per la Colla de Geganters de Vilassar, la Gegantonada. Grans i petits van gaudir d’una bona estona construint capgrossos amb caixes de cartró. En acabar, totes les creacions van fer una petita cercavila pel centre de la Vila.
Al vespre, els Diablons Anònims acompanyats del ritme dels Tabalers Anònims van posar foc a la festa amb el correfoc infantil que va començar a l’Estrella i va acabar a la plaça de la Tela amb un espectacle pirotècnic i la traca final.
I el dia 29 va acabar amb una de les actuacions musicals més esperades de la festa, la dels Catarres. La carpa va quedar petita per encabir les prop de 3.000 persones que no es van voler perdre el concert. La nit va continuar amb les verions de Les que faltaband i la sessió del Dj local Peter Welts.
Diumenge 30, la jornada va començar a can Rafart amb la Ràdio al carrer fins les 14 h de la tarda. Sota la carpa es van poder veure en directe alguns del programes que emet l’emissora municipal en la seva programació diària com són el Cinemania, Amb P de Poesia, l’Aperitiu bibliotecari, El Pedrís i La Pròrroga. Mentrestant, es començava a cuinar l’arròs per fer l’àpat popular més gran d’aquesta festa amb un miler de comensals. Però per anar fent boca, primer es va servir el vermut de Festa Major amenitzat per les sardanes de la Cobla Ciutat de Girona. I pels més petits i petites, l’era de can Rafart acollia un espectacle de a través de jocs i propostes adaptades a totes les edats.
A la tarda, una altra activitat familiar organitzada pel Club d’Esplai, el Bingo Musical que va haver de canviar d’ubicació a causa de la pluja. Grans i petits van gaudir d’una bona estona escoltant i cantant cançons de tots els temps.
I la pluja també va aigualir l’Akelarre Diabòlic que, després d’hores de muntatge, els Diabòlics Anònims es van veure obligats a suspendre’l. Però gràcies a la carpa, la festa va continuar a can Rafart amb una altra de les actuacions més esperades del programa, la del grup de Calafell, Buhos. Novament, milers de persones no van fallar a la cita i, tot i la pluja i van poder gaudir d’una nit plena de cançons que han acabat sent himnes com són Volcans o El dia de la victòria. La nit va continuar amb les versions de Hey Pachucos i les sessions dels Dj locals Willow i Edu.
El darrer dia de Festa Major, l’1 de maig, el protagonisme el van prendre els gegants a la 41a Trobada Gegantera que, any rere any, fa sortir al carrer centenars de persones per veure la cinquantena de figures de gegants i gegantons que ballen pels carrers de Vilassar. La cercavila, però es va veure truncada per la forta turmenta de pedra que va caure inesperadament i es va haver de suspendre. Com també es va haver de cancel·lar l’actuació castellera dels Capgrossos de Mataró. I és qu ela pluja va fer acte de presència durant tot el dia.
El programa de festa es va tancar al vespre amb les Solemnes completes dels Sants Màrtirs. Abans del tancament, es va portar a terme la processó de les relíquies amb la comitiva encapçalada pels Gegants de Vilassar i la Confraria dels Sants Màrtirs fins a la Placeta de Barberà i tornada a l’Església on es van poder escoltar els antiquíssims interludis musicals amb orgue i orquestra per commemorar els 400 anys de l’arribada dels Sants Màrtirs a Vilassar.