Nou espai de dol perinatal al cementiri municipal

Última revisió 06-11-2023 13:22
06/11/2023

En el marc dels actes de Tots Sants, Vilassar de Dalt ha inaugurat, al cementiri, un nou espai per a les famílies que han perdut un nadó durant la gestació o els dies posteriors al naixement. 

Aquest diumenge s'ha inaugurat l'espai de dol perinatal que s'ha habilitat al cementiri municipal de Vilassar de Dalt. L'acte va comptar amb la participació i els parlaments de la regidora de Cicles de Vida, Carme Terradas i l'alcaldessa de Vilassar de Dalt, Carola Llauró, que van acompanyar Anna Targarona, presidenta de l'Associació Ania i promotora de l'espai. La inauguració va acabar amb una peça musical al saxo abans que tots els assistents dipositéssin roses blanques als peus del mural que presideix l'espai.

Aquesta zona s'ha creat a partir de la iniciativa de l'Associació Ania de suport a famílies que han patit la mort d'un nadó durant la gestació o els dies posteriors al naixement i en el marc de les reformes que s'estan duent a terme al cementiri municipal. L’espai està format per un mural blanc amb les frases 'Fugaç i brillant com un estel. Brilla i vola alt'. A tocar, hi ha un petit jardí amb pedres blanques i vegetació, un peral de flor i uns bancs per poder seure.

La voluntat d’aquesta nova zona és convertir-se en un espai de record i suport per a les famílies, acompanyant-les en el dolor de l’experiència viscuda, i al mateix temps fer visible una realitat present a la societat.

La reforma del cementiri

Aquesta actuació forma part de la segona fase de les obres de millora del cementiri que també inclouen la finalització de l'accés lateral adaptat, els nous accessos, el nou cos de recepció posterior, la creació de nous magatzems, la millora de l'espai verd de la capella de Sant Sebastià o la dotació d'un nou espai de columbaris. 

Aquesta segona fase arriba després de la finalització dels treballs que es van portar a terme en la primera i que van servir per millorar la visita al recinte i fer-la més accessible amb actuacions concretes com ara: la reurbanització del vial d’accés exterior, la pavimentació dels recorreguts interiors tenint en compte criteris d’accessibilitat, la creació d’un nou edifici de serveis i lavabos, la millora de l’accés rodat al recinte pel vial lateral i la renovació dels serveis soterrats de clavegueram, aigua, electricitat i enllumenat exterior.

L’objectiu d'aquestes obres és seguir millorant el recinte, les instal·lacions i els seus accessos tant interiors com exteriors. Des que es van iniciar els primers treballs, l'equipament gaudeix d'espais més acollidors, cuidats i accessibles.